Жюстин Томс

За мен

Нищо човешко не ми е чуждо :)

Казвам се Жюстин Томс. Каква съм - просто човек.
Жюстин Томс е истинското ми име. Прякорът ми Smiling се появи в средата на 90-те. Тогава бе дори Smiling Princess, но последната дума вече не е валидна. Затова и блогът ми е на подобен адрес http://smiling.webreality.org/blog/

Много време прекарвам в работа - май съм работохолик. Важни за мен също са времето с моите три деца и семейство, приятели. Ежедневно чета книги (предпочитам съвременни автори), слушам музика (джаз, рок, класика), рисувам за кеф (понякога качвам в Инстаграм), гледам филми, не гледам телевизия, пиша книги (виж в мои книги тук), по-рядко пиша поезия (по-често в минало време).

Имам може би не много, но супер ценни хора за приятели и съм благодарна за това.

Отглеждаме с Джамбо градска градина и тази тема (градско земеделие) ме вълнува също.

Работя много и различни неща, основно свързани с Интернет, комуникации и образование.
Обичам да работя работата си.
Работя в ABC Design & Communication, НБУ - Департамент Масови комуникации, Софт Уни Digital и на много други места помагам с каквото мога.

Не смятам, че България е крайно по-различна от което и да е друго място по света. Обичам това място, Земята и животът на нея. Те са висша ценност за мен.

Също смятам, че светът е голямо село, което няма граници.

За онлайн комуникация използвам най-вече поща и можете да мен намерите на justine точка toms @gmail.com

Благодарности на Емо за логото, на Петя и Албена за дизайна, на Тишо и Тони Валяк за още неща по сайта!

Благодаря за снимките на Лео, Томи, Сибел, Здравко Петров, Илиян Ружин.

Снимките със зеленчуци са с кредит - зеленчуците от нашата градина и моя милост за забавление. А рисунките - пак аз, за забавление

Жюстин Томс Снимка: Венелин Молнар

Завършила съм педагогика, френска филология и философия в Софийския университет, през 90-те години. Имах много добри преподаватели, които оставиха силно влияние върху мен. Хванах и периода на студентските стачки и Виденовата зима.

Успоредно с университета работех - тук-там, а после с трима приятели стартирахме първия ни бизнес - предлагахме в онези ранни години нещо революционно за тогава - компютърни услуги.

По-късно, с насърчението на Алън Дженкинс с Тихомир стартирахме уеб агенцията Ей Би Си Дизайн енд Комюникейшън. Постепенно ставахме повече и повече хора, правихме сайтове, първите дигитални кампании в България, проправяхме пъртини в неотъпканото. Супер силен екип изградихме и са хора, с които споделяме много дълго път, учене и успехи - Албена, Вера, Петър, Бистра, разбира се и Тихомир и други колеги.

През 2001-2002 ми залипсва съдържание за жени и деца онлайн на български и стартирахме сайтовете Az-jenata.bg и Az-deteto.bg. Около тях се сформира много готин екип редактори и sales хора и ги отделихме в Аз медия, където във времето създадохме и Spas.bg - мъжки портал, който не потръгна, Ludi-mladi.bg - сайт за хората в златна възраст, както и Kafene.bg - сайт за култура и изкуство.

В края на 90-те, а почти веднага след като създадохме агенцията стартирахме и конкурса БГ Сайт, който с лека почивка и ребрандинг продължава и до днес като Сайт на годината, където сме с Любо Русанов и Методи Дреновски.

Жюстин Томс Снимка: Владимир Каладан Петков

Започвах да водя лекции, канеха ме, после някак съвсем естествено се родина и първите книги по темата - с Венци Джамбазов, с Гори Белогушева, сама. Издаваха ги Сиела. Натрупаха се много книги в годините.
Успоредно пишех за различни списания и вестници - ЕГО, в-к Пари, в-к Банкер, продължавам да пиша за списания и до днес.

През 2003 до 2007 водех и свое радио предаване по RFI - Виртуален час, всеки вторник следобед.

По покана на Деси Бошнакова през 2007-ма започнах да водя първия си курс в НБУ, постоянно поемах нови и нови и вече са една дузина. Дълго отказвах, но през 2017-та приех да водя курс в SoftUni Digital - първо по e-mail marketing, после добавихме e-mail marketing advanced, после и по дигитален брандинг. От 2021 започнах да водя и един курс на магистрите от Стопански факултет на Софийския университет - Устойчиви комуникации. Много обичам тази си работа - преподаването. И студентите - вярвам те го знаят.

През ноември 2006-та стартирах личния си блог - тук си е и до момента http://smiling.webreality.org/blog/, а през септември 2008-ма и професионалния https://blog.justinetoms.com/.

Жюстин Томс Снимка: Росен Русинов

Подкастите - първо с Гори, Силвина и Хели започнахме Създателите - дигиталните оптимисти на България през януари 2018-та, а през май 2018-та стартирах и АртКаст- моя подкаст за култура и изкуство.
Не са с постоянно темпо, но си се развиват и двата проекта. За техническата им страна благодаря за подкрепата на Стилиян и Страхил от Kota.One.

През 2012-та започнах да обмислям роман, а през 2022-ра май излезе от печат романа ми "Clair de Lune", от издателство Ерго.

Сред учредителите съм на Българска уеб асоциация, после от първите в IAB България. Член съм на Управителния съвет на Асоциация Родители. Член съм на борда на директорите на Карин Дом. С Ивелина Атанасова-Генчев и Дими Илиева стартирахме и Women in Tech България. А с Ваня Атанасова - Училище за бъдеще. По тези дела работя доброволно и с голяма радост.

Вярвам в демокрацията, в предприемаческия дух, в личната отговорност и инициатива, вярвам в доброволчеството, в това, че хората са добри и си помагат, че всички сме равни. Вярвам в младите хора, в хората по принцип, в промяната, в човешкото. Вярвам, че ключът към решаването на всеки казус е "добронамерено" и "заедно". И работя ежедневно за това, доколкото мога.

Сигурно доста неща пропускам, но накратко - толкова.

Ами, продължаваме напред. Само да е живот и здраве.